ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ

Το Άγκιστρο είναι ένα χωριό πλούσιο σε φυσική και πολιτισμική ομορφιά! Μόλις φτάσετε θα νιώσετε την ιστορικότητα και τη παράδοση του τόπου. Κατά την επίσκεψή σας θα μπορέσετε να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του παλαιότερου φυσικού χαμάμ της χώρας, να γευτείτε τοπικά εδέσματα, παραδοσιακά προϊόντα αλλά και να κάνετε μία πληθώρα δραστηριοτήτων, οι οποίες θα συμπληρώσουν την ταξιδιωτική σας εμπειρία.

Το Άγκιστρο βρίσκεται στο βορειότερο μέρος του νομού Σερρών, στον δήμο Σιντικής. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Άγκιστρο, κοντά στα διαδεδομένα οχυρά Ρούπελ. Έχει σημαντικό γεωγραφικό και φυσικό ενδιαφέρον λόγω των επιβλητικών ορεινών όγκων, της πλούσιας βλάστησης, του πεντακάθαρου νερού που ρέει από τα αμέτρητα ρυάκια και φυσικά τα θερμά λουτρά!

Το χωριό έχει μακραίωνη και ενδιαφέρουσα ιστορική πορεία! Κατά τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, στο όρος Άγκιστρο, είχαν δημιουργηθεί μεταλλεία σιδήρου και χρυσού μέσω των χρηματοδοτούνταν η ασιατική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά την οθωμανική περίοδο το χωρίο, ήταν γνωστό με το όνομα Τσιγγέλι και τα λουτρά χρησιμοποιούνταν από τον μπέη της περιοχής. Η παράδοση αναφέρει, ότι ο πύργος του ρολογιού χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκτελέσεων και φυλακή. Το παρελθόν του χωριού διακρίνεται από μία πολυπολιτισμικότητα αφού επί σειρά ετών κατοικούνταν από Έλληνες, Βουλγάρους, Σέρβους αλλά και Τούρκους. Λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής του θέσης το Άγκιστρο, από τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο αποτελούσε μία περιοχή με έντονη στρατιωτική παρουσία. Οι πόλεμοι που ακολούθησαν, δυστυχών το έπληξαν σοβαρά, όμως μετά το πέρας αυτών όμως το χωρίο ξαναχτίστηκε. Σήμερα στο Άγκιστρο ζουν περίπου 400 κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την υλοτομία και με τον τουρισμό.